Anul acesta vinurile vor fi calitative, datorita cantităţi suficiente de zaharuri pe care vinurile le-au adunat, inregistrandu-se insa diferenţe destul de mari de medie al cantitatii de struguri la hectar între regiunile viticole dar cât şi între producătorii din acelasi domeniu, un comunicat al patronatului arata. Diferenţele sunt create pe de o parte de condiţiile climatice şi pe de alta de atenţia acordata aplicarii eficace a tratamentelor fitosanitare.

În Moldova se prezice o producţie cu 15 – 20% mai mare, în Vrancea undeva la 20% mai mare, la Dealu Mare asemanatoare cu cea de anul trecut, din pacate în Dobrogea productia va fi cu 30% mai mică, în partea Olteniei cu 20 % mai putin, Banatul are o crestere cu 10% mai mare pe cand Transilvania se va mentine ca anul precedent.

Cand vine vorba de Europa, la începutul acestei veri Franţa specula scaderea producţiei de struguri pe cand Spania anunţa majorarea acesteia. Ultimul aspect va genera un preţ de vânzare mai mic la nivel mondial pentru vinul vărsat, precizează comunicatul.

În ţara noastră preţul strugurilor de soiuri nobile folosite pentru vin variază cu preţuri începând de la 1 leu până la 1,5 lei/kg, contând atât zona, culoarea şi calitatea strugurilor.

Exportul de vinuri a înregistrat o creştere din 2013, când a fost de 16,5 milioane euro la 18 milioane de euro în 2014 şi 22,3 milioane euro anul trecut. Importurile au fost de 38 milioane euro în 2013, de 33,2 milioane euro în 2014 şi de 42,4 milioane euro în 2015. Principalele pieţe de export au fost China si Marea Britanie, principalii furnizori de importuri fiind Spania şi Republica Moldova.

Leave a Reply