Europa, luna lui Jupiter, ar putea fi din nou responsabilă pentru răspândirea apei în spațiu, sprijinind în continuare ideea că un ocean se ascunde sub carapacea groasă de gheaţă, cercetătorii au raportat pe 26 septembrie, la o conferință de presă.

Panașe au erupt de pe suprafața Lunii, profilând împotriva luminii de fundal a lui Jupiter, apărând în mai multe imagini luate de telescopul Hubble la începutul anului 2014. Gheizere – probabil de vapori de apă sau particule de gheață – apărut în aceeași locație ca o erupţie capturat de Hubble în 2012 (SN: 1/25/14, p 6.).

Erupțiile, de asemenea, par a fi intermitente, apărând în doar trei din zece imagini. Materiale situându-se peste emisfera sudică a Lunii și de absorbție a luminii ultraviolete care vine de la Jupiter au făcut vizibile aceste forme.

‚Panasele sunt un semn că putem fi în măsură să explorăm oceanul, fără a fi nevoie să găurim mile necunoscute de gheață’, a declarat William Sparks, astronom la Space Telescope Science Institute din Baltimore.

‚Presupunem că sunt particule de apă sau gheaţă, pentru din asta este Europa făcută şi am văzut că acele molecule absorb la lungimile de undă observate,’ a spus el.

Nave spațiale viitoare ar putea ara prin acestea și prelua probe de apă pentru a înțelege mai bine chimia acestora şi pentru a căuta alte produse secundare ale vieții.

Europa este a șasea cea mai apropiată lună a lui Jupiter, iar cea mai mică dintre cele patru sateliți galileeni, a șasea cea mai mare luna din Sistemul Solar.

Europa a fost descoperită în 1610 de către Galileo Galilei și a fost numit după  iubita lui Zeus, Europa, mama regelui Minos din Creta. În plus față de observațiile telescopului, Europa a fost examinată printr-o succesiune de zboruri apropiate de către sonde spaţiale, prima apărând la începutul anilor 1970.

Leave a Reply