Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, DNA a dispus urmărirea penală a copreşedintelui PNL Vasile Blaga în urma acuzaţiei de trafic de influenţă.

Se pare că în perioada 2011-2012, Blaga s-a folosit de funcţia să conducere pentru a obţine bunuri şi alte servicii necuvenite în schimbul sumei de 200.000 de euro.

Un alt ‘bonus’ destul de consistent ar fi venit din partea fostului primar al municipiului Piatra Neamţ, care i-a oferit suma de 500.000 de euro şi despre a cărei provenienţa avea cunoştinţă.

În dosarul privind acuzaţia de trafic de influenţa apare şi numele lui Horaţiu Bruno Berdila, un milionar roman şi fost director al Romsys.

Procurorii Directei  Naţionale de Anticorupţie susţin că în 2009, secretarul general Vasile Blaga şi afaceristul Gheorghe Ştefan au profitat de funcţiile lor de conducere pentru a obţine sume importante de bani pentru partid.

‘Potrivit înțelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniștrilor desemnați politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naționale și instituțiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziție publică unor firme dispuse să ‘cotizeze’ pentru formațiunea politică din care cei doi făceau parte. În acest sens, suspectul Ștefan și-a folosit în mod direct influența deținută în mediul politic și a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naționale din domeniul energiei o anumită persoană’, precizează DNA.

Anchetatorii au descoperit că persoana susţinută de Gheorghe Ştefan şi de copreşedintele PNL a finanţat partidul cu fonduri substanţiale, survenite din contracte de achiziţie publică a unor diverse societăţi indicate.

La sfârşitul anului 2011, Ştefan i-a promis unei cunoştinţe că îi va obţine un post de conducere la serviciul naţional de energie dacă firma deţinută de Horaţiu Bruno Berdila va primi toate contractele din domeniul servicii şi produse IT.

Leave a Reply