Cercetătorii au inventat un nou tip de os artificial care poate fi modelat cu ajutorul unei imprimante 3-D pentru implanturi personalizate.

Noul material, pe care ei il numesc os hiper-elastic, pare să acționeze ca și osului natural în organism și poate repara oasele deformate și unele leziuni, spun rapoartele de echipa in revista Science Translational Medicine.

Atunci când materialul a fost testat pe o maimuță, osul a fuzionat cu craniul animalului, iar noi vase de sânge au crescut în el, a spus echipa de la Universitatea Northwestern.

“În termen de patru săptămâni, implantul s-a integrat complet, complet vascularizat cu craniu maimutei. Și există de fapt dovezi de formare a oaselor noi,’ Adam Jakus, un om post-doctorand in departamentul de Stiinta si Ingineria Materialelor la Northwestern, a declarat reporterilor la telefon.

Ei speră să obțină permisiunea de a testa implanturi pe oameni in urmatorii cinci ani.

Materialul este ieftin și pare a fi util pentru o serie de leziuni osoase, inclusiv pentru cele ale coloanei vertebrale, craniului si maxilarului, au spus ei.

În prezent, cea mai bună opțiune este o grefă osoasă de la pacient, care poate fi dureroasa și care nu funcționează întotdeauna bine, sau oase donate de la cineva care a murit. Aceste transplanturi de multe ori nu se vindeca bine. Grefe osoase artificiale in prezent sunt in curs de dezvoltare si sunt adesea fragile și riscă să fie de asemenea respinse.

Jakus si profesorul asistent Ramille Shah au dezvoltat un amestec de materiale, inclusiv hidroxiapatita, componenta minerală principală a țesutului osos natural, care se pretează, de asemenea, la imprimarea cu jet de cerneală.

Leave a Reply