Femeile din Polonia au intrat în grevă, în semn de protest împotriva propunerilor pentru interzicerea totală a avorturilor.

Ele au mărșăluit pe străzi poartand negru ca un semn de doliu pentru drepturile lor reproductive.

Opozantele sunt stau departe de locul de muncă și de școală și de refuza să facă treburile casnice, într-un protest inspirat de o grevă a femeilor din Islanda în 1975.

Protestele anti-avort sunt organizate şi în alte zona din Polonia.
Femeile au ieșit pe străzile capitalei, Varșovia, într-un marș pro-alegere, în ceea ce ele numesc ‚Lunea Neagra’.

Nu este clar modul în care multe femei iau parte la acțiune și cât de răspândită va fi dincolo de marile orașe.
În cazul în care legea, care a eliminat un singur obstacol parlamentar până în prezent, trece mai departe, va face legile avortului din Polonia cât mai restrictive fata de cele din celelalte două țări din Europa care interzic această practică: Malta și Vaticanul.

Femeile care vor săvârşi avorturi se vor a fi pedepsite cu un mandat de cinci ani de închisoare. Doctorii ce sunt descoperiţi că au asistat la un avort ar fi de asemenea pasibili pentru închisoare.

Avortul este deja în mare parte interzis în Polonia.

Excepțiile la acesta sun sunt în cazul în care viața femeii este în pericol, în cazul în care există un risc de daune grave și ireversibile asupra fătului sau în cazul în care sarcina este rezultatul unui viol sau incest, lucru care trebuie confirmat de un procuror.

Criticii spun că înăsprirea legii ar putea însemna că femeile care au un avort spontan sunt, de asemenea, investigate, privind suspiciunea că ar fi avut sarcina încheiată în mod deliberat. În stadiile incipiente ale sarcinii, avorturi spontane şi avorturile au simptome imposibil de distins.

Un singur protestatar a spus: ‘Noi spunem „este deajuns ” asupra a ceea ce se întâmplă, la ceea ce guvernul, Biserica și așa-numitele organizații pro-life planifiesc pentru femei.’

‘Ei doresc să introducă o lege anti-avort, care va însemna, în multe cazuri,  ca femeile vor fi condamnate la moarte. Se va îndepărta sentimentul de securitate pe care îl au, opţiunile de tratament disponibile, atunci când sarcina pune viața sau sănătatea lor în pericol.’

Leave a Reply