Comisia de sănătate şi Comisia juridică au respins marţea aceasta modificările făcute legii privind prezentarea, fabricarea şi vânzarea produselor din sau ce conţin tutun, precum şi a legii în legătură cu combaterea şi prevenirea efectelor consumului acestuia, proiectul fiind transmis plenului într-o formă scrisă de Guvern.

Deputaţii comisiilor de specialitate au avut în discuţie marţea aceasta un proiect de lege în ceea ce priveşte stabilirea unor condiţii pentru prezentarea, fabricarea şi vânzarea produselor ce conţin tutun şi a produselor asociate şi Legea nr.349/2002 ce va fi modificată pentru a preveni şi a combate efectele consumului acestor produse.

Proiectul a fost comunicat plenului Camerei Deputaţilor, în forma scrisă de Guvern, amendamentele aduse de Senat fiind response şi criticate de Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii.

‘Comisia de sănătate din Senat, repet, Comisia de sănătate din Senat a propus amendamente care permit în realitate să se fumeze în orice spaţiu închis, singura condiţie este ca respectivul spaţiu să fie inscripţionat, nu dedicat. Special trebuie să fie doar inscripţionat cu destinaţia pentru fumat, acesta este un atentat la sănătatea tuturor cetăţenilor, indiferent că sunt angajaţi sau angajatori, clienţi sau personal de deservire, copii sau adulţi’, a argumentat Voiculescu la o conferinţă ţinută la Palatul Cotroceni.

Acesta a făcut apel către Camera Deputaţilor, declarând că are încredere în faptul că forul decizional nu va lăsa această greşeală necorectata, atrăgând în acelaşi timp atenţia că relaxarea legii nu va avea cum să creeze efecte pozitive din prisma sănătăţii publice.

‘Legea se bucură de susţinerea majorităţii populaţiei din România, experienţa ţărilor europene, unde această măsură a fost introdusă arată că efectele economice nu sunt deloc insurmontabile şi că efectele asupra sănătăţii publice sunt incomparabil mai mari. Nu este, de asemenea, nicidecum adevărat că am avea cea mai dură legislaţie antifumat, dar este adevărat că avem mare nevoie de acest cumul de măsuri, de restricţii fireşti şi de sprijin din partea statului şi din partea societăţii. Avem o responsabilitate, în special faţă de tinerii şi copiii României şi trebuie să ne-o asumăm, altfel eu unul nu înţeleg care este menirea noastră în funcţii de decizie,’ a adăugat Voiculescu.

‘In momentul în care va intra în vigoare legea, adică la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, vor trebui să dispară de pe piaţă produsele cu tutun aromate, mai specific ţigările care în momentul de faţă au capsule aromate în filtru. Cu data intrării în vigoare a legii producătorii trebuie să fabrice pachetele de ţigări conform noilor reguli,’ a susţinut Magdalena Ciobanu, expertă în cadrul Ministerului Sănătăţii.

Leave a Reply