Preşedintele CNAS a declarat în timpul Conferinţei Naţionale de Farmaeconomie şi Management Sanitar ca măsura de a introduce cardurile de sănătate a adus statului român un beneficiu de peste 100 de milioane de euro.

Potrivit lui Radu Țibichi, reducerea internărilor, a reţetelor prescrise şi a consultaţiilor în ambulatorii au condus la această creştere impresionantă.

‘De la introducerea prescripției electronice din 2013, lucrurile au involuat, astfel că înregistrăm în acest moment o diminuare a numărului de rețete prescrise în ultimii ani, dacă e să comparăm anii 2015-2016 cu perioadă anterioară, avem un număr de rețete cu 4 milioane mai puține. Acest lucru ne relevă faptul că informatizarea sistemului de sănătate a condus la o eficientizare a cheltuirii banilor și la o eliminare a rețetelor nejustificate, ca să nu vorbesc neapărat de fraudă. Patru milioane de rețete mai puțin într-un an înseamnă că acest sistem al cardului național de sănătate a produs efecte și dacă ne gândim la celelalte domenii de asistență medicală, mai puțin de 100.000 de internări față de anul precedent și 450.000 de pacienți mai puțini în ambulatoriul de specialitate putem concluziona că acest card de sănătate a adus în evidența cheltuielilor un beneficiu de peste 100 milioane de euro cuantificat de noi’, a declarat președintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Potrivit şefului CNAS, problemele privind funcţionarea şi utilizarea fără probleme a acestor carduri reprezintă o prioritate, care va fi rezolvată cel târziu în următoarele luni. Acesta susţine că negocierile cu un nou furnizor au fost iniţiate iar contractual va fi semnat în curând.

Potrivit presei romane, nu mai puţin de 650,000 de asiguraţi nu beneficiază în momentul de faţă de un card de sănătate.

Leave a Reply