Ministrul de externe al Spaniei a promis să ‘își planteze steagul în Gibraltar,’ guvernul său lansand o ofensivă diplomatică menită să convingă comunitatea internațională că piatra nu poate continua ca un avanpost britanic care funcționează după Brexit.

Luând cuvântul la televiziunea de stat spaniola târziu miercuri seara, Jose Manuel Garcia-Margallo a răspuns la propunerea în bătaie de joc a lui Fabian Picardo, ministrul Gibraltarului, în care Spania propunea împărţirea suveranităţii asupra acestei regiuni.

‘În nici un caz, Jose’, a declarat dl Picardo la Organizația Națiunilor Unite din New York, într-un dezacord direct cu ministrul de externe spaniol.

‘Tu nu vei pune mâna pe Stânca noastră. Niciodată.’

‘Nu voi pune mâinile acolo, voi planta steagul meu’, a fost răspunsul dl García-Margallo, subliniand în acest fel beneficiile suveranității în comun a Gibraltarului, care a spus că altfel se vor trezi în afara Uniunii Europene.

Acceptarea dominației spaniole în comun asupra teritoriului ar permite Gibraltarului să continue comerțului cu ușurință cu UE și să mențină libertatea de circulație, a declarat dl García-Margallo.

‘Lumea s-a schimbat cu Brexitul și soluția actuală dispare, deci trebuie să căutăm altă.’

În conformitate cu propunerea prezentată de către Spania a Adunării Generale a ONU, marți, suveranitatea spaniolă și britanică în comun asupra Gibraltarului ar însemna că Madrid și Londra ar gestiona relațiile și migrația internațională a stâncii, Gibraltarienilor fiindu-le acordata dublă cetățenie, și, dl García-Margallo a declarat, în sistem de auto-guvernare, Stânca ar rămâne ‘practic intactă, inclusiv regimul fiscal’.

‘Este câștig câștig’, a declarat dl García-Margallo, adăugând că Spania trebuie acum să stabilească pentru a ‘seduce’ oamenii din Gibraltar în a vedea avantajele suveranității comune.

Leave a Reply