Una dintre cele mai mari companii britanice de recrutare a medicilor specializaţi în medicină generală plănuieşte să angajeze nu mai puţin de 1,000 de medici români.

Medicii aduşi din România, Portugalia, Spania sau Ungaria vor lucra în cabinetele de medicină de familie în deficit de personal şi vor prevede cheltuieli mult mai mici decât medicii de origine britanică.

În timp ce un medic recrutat din Uniunea Europeană va primi 500 de lire sterline pe zi, un medic care a studiat în Marea Britanie va cere în jur de 650 de lire.

O altă veste bună pentru sistemul de sănătate din România este strategia-pilot lansată recent de Ministerul Sănătăţii, care prevede recrutarea medicilor din UE cu scopul de a compensa lipsa de medici generalişti din comitatul britanic Lincolnshire.

Potrivit presei britanice, nu mai puţin de 25 de medici din România, Spania, Ungaria sau Portugalia vor călători în regat în următoarele şase luni.

În cazul în care strategia-pilot va deveni un success, acest program va include medici din toată lumea.

În ţara noastră, unul din opt medici generalişti nu este activ. De cele mai multe ori, cei care trec de pragul de 50 de ani decid să iasă la pensie, iar medicii tineri nu sunt foarte entuziaşti cu privire la ideea de a-i înlocui.

Factori precum creşterea imigraţiei sau îmbătrânirea populaţiei creează o presiune enormă asupra cabinetelor medicale de acest gen.

Până în 2020, guvernul britanic are ca ţintă recrutarea a 5.000 de medici generalişti, scrie Daily Mail.

Potrivit tabloidului, acest proiect a stârnit îngrijorări privind siguranţă pacienţilor de origine britanică.

Leave a Reply