Klaus Iohannis a fost gazda omologului său slovac, Andrej Kiska, care se află într-o vizită oficială în ţara noastră.

Ceremonia de întâmpinare organizată la Palatul Cotroceni a avut ca şi fundal imnul României şi cel al Slovaciei iar vizita şefului de stat de origine slovacă va cuprinde discuţii cu privire la relaţiile bilaterale dintre România şi Slovacia şi o conferinţă de presă.

În zilele următoare, Andrej Kiska va lua parte la o ceremonie de decorare a unui grup de veteran români. În cadrul ceremoniei, diplomatul de origine slovacă şi Klaus Iohannis îşi vor oferi câte o decoraţiune simbolică.

Însă, cel mai important aspect al vizitei lui Kiska este consolidarea legăturilor dintre România şi Slovacia atât la nivel sectorial, politic şi nu în ultimul rând, economic.

‘Cei doi înalți oficiali vor discuta și decide noi modalități de întărire a excelentei relații politice bilaterale. (…) Ținând cont că Slovacia deține, în acest semestru, președinția Consiliului Uniunii Europene, discuțiile se vor axă, prioritar, pe agenda europeană. Președintele Klaus Iohannis va prezenta viziunea României referitoare la procesul de reflecție cu privire la viitorul Europei, lansat la summitul informal de la Bratislava din 16 septembrie. Cei doi președinți vor avea, de asemenea, un schimb extins de opinii cu privire la celelalte teme europene și regionale de actualitate, inclusiv politica UE de extindere și raportarea la Vecinătatea Estica’, sugerează un comunicat oficial.

În ceea ce priveşte rolul României în NATO, oficialul român va sugera alianţei să acorde o importanţă mai mare asupra securităţii Mării Negre.

Negocierile dintre Iohannis şi preşedintele Slovaciei vor curprinde şi situaţia din Orientul Mijlociu.

Leave a Reply