Centralele de apartament se pare că nu sunt o soluţie profitabilă pe termen lung şi asta din cauza noxelor emise de acestea şi a preţului gazului care e mai mult decât posibil să crească pe viitor,  spune Cristian Pârvan, preşedinte al Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM) a spus că numărul de oameni care folosesc aceste centrale de apartament este în continuă creştere în ultima perioadă, care este în detrimentul încălzirii centralizate, deoarece statul sau mai bine zis autorităţile locale, nu dau căldură când populaţia are mai mare nevoie.

‘Centrale de apartament au fost răspunsul firesc al omului care nu doreşte să îngehţe pentru că  autorităţile locale sunt incapabile. Oamenii au găsit această soluţie de moment, dar care din punctul meu de vedere nu poate fi o soluţie viabilă. În primul rând pentru că deocamdată nu monitorizăm şi nu ştim câtă poluare generează centrale de apartament şi care e riscul de îmbolnăvire a populaţiei. În al doilea rând, datorită interesului de chimizare a gazelor naturale din ţările dezvoltate industrial preţul gazelor naturale, chiar dacă acum nu creşte, va avea o altă evoluţie. Este un preţ speculativ care variază nejustificat economic, iar cei care se bazează pe gaz metan se vor trezi că nu vor putea acoperi cheltuielile energetice”, a declarat Cristian Pârvan, preşedintele PIAROM, în cadrul conferinţei „Biomasa – sursă de căldură la nivel local, sursă de sănătate’.

‘Cetăţeanul trebuie să aibă încredere, de pildă în Bucureşti, că RADET îi asigură energia corect, adică pe consumul real. Nu o să puteam avea o piaţa consolidată de energie termică până când nu o să avem contoare individuale. Ca să faci contorizare individuală trebui să schimbi 95% din infrastructura existentă într-un bloc, ceea ce înseamnă să treci de pe o distribuţie pe verticală, la o distribuţie pe orizontală. Acesta este singurul efort pe care cred că trebuie să-l facă. Contorele individuale are trebui să asigurate din bugetul local, iar schimbarea distribuţiei în bloc trebuie să fie făcută din fonduri europene’, a spus Pârvan.

Leave a Reply