Faimosul infractor cibernetic de origine română a ajuns în ţară marţi dimineaţă la Penitenciarul din Rahova, unde va fi închis până când se va elibera sentinţa finală.

Potrivit autorităţilor, Marcel Lehel Lazăr a fost condamnat de Curtea de Justiţie din Alexandria, Virginia la 52 de luni de închisoare.

Hackerul a recunoscut în faţa instanţei că a avut o contribuţie majoră în cazul spargerii serverului privat al candidatei la preşedinţia Statelor Unite ale Americii, Hillary Clinton.

Pe lângă acest dosar extrem de controversat, Guccifer va primi ani grei de închisoare şi pentru numeroasele dosare de furt de identitate şi pătrunderea neautorizată în computere personale.

Deşi a ţinut să precizeze în nenumărate rânduri că el a fost autorul atacului cibernetic la adresa fostei secretare americane de stat, autorităţile de la Washington susţin contrariul.

Oficialii serviciilor secrete din State susţin că un grup de hackeri de origine rusă ar fi responsabilii.

Prima publicaţie majoră care a asociat numele lui Lazăr cu spargerea serverului privat a fost Fox News.

Printre victimele vizate de hackerul roman se afla şi rudele fostului preşedinte american George W. Bush, Colin Powell şi prietenul doamnei Clinton, Sidney Blumenthal.

În urmă cu doi ani, o instanţă din Bucureşti l-a condamnat pe Guccifer la 7 ani de închisoare pentru spargerea unor conturi de email şi încălcarea unor măsuri de securitate.

Scopul acestor atacuri cibernetice, care au vizat-o şi pe PSD-ista Corina Creţu era obţinerea unor date confidenţiale.

Marcel Leher Lazăr îşi va petrece următoarele 21 de zile în Rahova, unde va sta în carantină.

Leave a Reply