Unele dintre medicamente cel mai frecvent utilizate pentru a trata persoanele cu tensiune arterială crescută ar putea, de asemenea, afecta starea de spirit a acestora, în special crescând riscul de depresie, potrivit unui nou studiu.
O cercetare publicată în revista Hypertension a constatat că persoanele care iau una din cele două clase de medicamente, cunoscute ca blocaje beta sau antagoniști ai canalelor de calciu, au avut de două ori riscul mai mare de a fi admişi în spitale cu tulburări de dispoziție, cum ar fi depresia severă. Cu toate acestea, oamenii care iau o clasă de medicamente cunoscute sub numele de blocante ale angiotensinei, inhibitori ai ECA, au avut un risc mai mic de a dezvolta tulburări de dispoziţie severe, chiar și în comparație cu grupurile de control sănătoase, fără antecedente de hipertensiune sau depresie.

“Acestea sunt ambele descoperiri extrem de importante”, a spus dr Sandosh Padmanabhan, profesor de genomica cardiovasculara şi terapeutica la Universitatea din Glasgow şi principalul autor al studiului. “Și ambele au fost neașteptate.”

Pacienții care au luat-o a patra clasă de medicamente, cunoscute sub numele de diuretice, s-au dovedit a avea același risc de a dezvolta tulburări de dispoziție ca oamenii care nu iau nici o formă de tratament.
“Există o mulțime de date în care depresia şi bolile cardiovasculare sunt legate … dar practicile curente la hipertensivi nu iau în considerare depresia”, a spus Padmanabhan. “Acest lucru a validat aceste (anterioare) constatări, dar, de asemenea, înseamnă că aceste pastile pentru tensiunea arterială ar putea fi refolosite pentru condiţiile de sănătate mintală.”
Tensiunea arterială este estimată că ar provoca circa 7,5 milioane de decese în întreaga lume în fiecare an, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Aproape un miliard de oameni din întreaga lume au trăit cu hipertensiune arterială necontrolată/ridicată, în 2008, și că numărul este așteptat să crească la mai mult de 1,5 miliarde până în 2025. Cum mai mulţi oameni dezvolta hipertensiune arterială, este de așteptat că mai mulţi vor lua aceste medicamente de scădere a tensiunii arteriale.

Leave a Reply