Guvernul României a aprobat miercuri un OUG prin care se va completa suma de 11 milioane de euro necesară pentru achiziţionarea faimoasei opere a lui Brâncuşi, “Cuminţenia Pământului”, prin actul normativ fiind stabilit şi crearea unui fond care va fi special folosit în cumpărarea altor capodopere în viitor, au susţinut surse guvernamentale.

În urma campaniei publice s-au strâns mai  mult de un milion de euro proveniţi din donaţii, Guvernul promiţând să achite şi restul de 10 milioane de euro necesari pentru a adduce înapoi “Cuminţenia Pământului”, asta până la sfârşitul lui noiembrie.

Acest fond special pentru cumpărarea altor opere pe viitor are la bază un sistem similar, în care vor fi incluse şi donaţiile publice.

Aceasta campanie de susţinere a subscripţiei naţionale pentru cumpărarea sculpturii, care a fost lansată oficial de Guvenul României şi Ministerul Culturii la începutul lunii mai, a fost derulata până în 30 septembrie, cu o sumă totală care ar fi trebuit strânsă în valoare de şase milioane de euro, din care însă s-au strâns numai 1.163.034 de euro.

“Cuminţenia Pământului“, un bun cultural de patrimoniu care a fost clasat în categoria valorică a tezaurul patrimoniului cultural naţional mobil, va fi cumpărată de statul român şi expusă în cadrul colecţiiloripublice, a declarat Liviu Iolu,  confirmând astfel aprobarea OUG.

Aceasta ordonanţă de urgenţă care a fost adoptată miercuri prevede faptul că diferenţa dintre sumele donate şi suma echivalentă în lei a celor 6 milioane de euro să fie aprobată de la bugetul de stat, al Ministerului Culturii. Opera va fi achiziţionată şi va sta în circuitul public, după care va putea fi văzută în curând într-unul dintre frumoasele muzee bucureştene.

Leave a Reply