Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a susţinut că o taxă de 20%în plus pentru băuturile zaharate (cum ar fi limonada sau cola) va putea duce la vânzări mai slabe precum şi la un consum mai mic, acestea fiind considerate principala sursă a obezităţii, în mod special la copii, susţine ziarul The Guardian.

‘Consumul de zahăr, incluzând produse precum băuturile zaharate, este un factor important pentru creşterea globală a numărului oamenilor care suferă de obezitate sau diabet. (…) Dacă guvernul taxează produse precum băuturile zaharate, poate reduce suferinţa şi poate salva vieţi. De asemenea, pot reduce din cheltuielile medicale şi pot creşte veniturile pentru investiţii în serviciile de sănătate’, a declarat medicul Douglas Bettcher, director al departamentului pentru prevenirea bolilor netransmisibile în cadrul OMS.

Organizaţia spune că nu este nevoie de zahăr în dieta oamenilor. Ghidul nutriţional care a fost publicat de aceastia a arătat că ar trebui să reducem consumul de zahăr până la maxim 10% din necesarul energetic, fiind de preferat chiar la 5%.

Iniţiativa organizaţiei vine pe baza fondului măsurilor fiscale luate în considerare de din ce în ce mai multe tari pentru a încerca să îi descurajeze pe oameni în a mai cumpera băuturi zaharate în cantităţi mari. Aceasta taxa se va resimţi în special asupra tinerilor, sau a celor cu venituri mai mici şi a persoanelor care au un obicei în a consuma astfel de băuturi, au susţinut reprezentanţii OMS.

În Regatul Unit deja s-a luat această decizie de a introduce o taxă pe băuturile cu un nivel ridicat de zahăr, dar nu mai repede de anul 2018. Tari precum Filipine şi Africa de Sud vor lua în considerare asemenea măsuri asemănătoare. În Mexic statul deja a impus aceasta taxa, de 10%, care pare a fi un succes când vine vorba de reducerea consumului şi a vânzărilor acestor băuturi, fiind şi susţinători ai taxei care solicita guvernului dublarea acesteia.

Leave a Reply