Preşedintele SUA, Barack Obama, a promis să ajute în a trimite oameni pe Marte în următorii 15 ani şi spune că mai mult de 1.000 de firme private vor ajuta să se ajungă la asta.

Într-o declaraţie pentru CNN, președintele a dezvăluit obiectivele sale pentru explorarea spațială în viitorul apropiat, inclusiv o misiune cu echipaj uman pe planeta roșie până în 2030 şi întoarcere în condiții de siguranță pe Pământ, împreună cu ‘ambiția finală” a unui lung termen de ședere.

Obama a spus că guvernul SUA ar fi în parteneriat cu companiile private “pentru a construi noi habitate care pot susține și astronauți de transport pe misiuni de lungă durată în spațiu.”

Declaraţia precede Conferința de la Pittsburgh a Casei Albe ce va avea loc joi, în cursul căreia “oameni de știință, ingineri, inovatori și studenți” vor forma o echipă pentru a discuta inițiative viitoare.

Potrivit președintelui, există peste 1000 de companii din aproape fiecare stat care lucrează la inițiative spațiale private.

“Am stabilit un obiectiv clar vital pentru următorul capitol din povestea Americii în spațiu: trimiterea oamenilor pe Marte de 2030 și returnarea acestora în condiții de siguranță pe Pământ, cu ambiția de final că într-o zi să rămână acolo pentru o lungă perioadă de timp”, a scris Obama.

În următorii doi ani, astronauți de la companii private vor fi pe drumul lor spre Stația Spațială Internațională pentru prima dată, a dezvăluit el.

Eforturile pentru acest lucru, împreună cu construcția de habitate spațiale profunde, vor ajuta oamenii de ştiinţă să acumuleze cunoștințele necesare cu privire la condițiile de de viață din afara orbitei Pământului.

Leave a Reply