Regele Thailandei, Bhumibol Adulyadej, cel mai longeviv monarh din lume, a murit după 70 de ani ca șef de stat, au declarat cei de la palatul regal.

În vârstă de 88 de ani, regele a fost venerat destul de mult, dar din cauza stării de sănătate precară din ultimii ani acesta nu a mai fost în stare de aşa multe apariții publice.

El a fost văzut că o figură de stabilizare într-o țară afectată de cicluri de turbulențe politice și multiple lovituri de stat.

Coroana va fi dată mai departe prințului Maha Vajiralongkorn, noul monarh, a spus premierul.

Într-un comunicat televizat, adresându-se națiunii, Prayut Chan-OCHA a declarat că Thailanda va organiza o perioadă de doliu de un an și că toate funcțiile de divertisment trebuie să fie ‘atenuate’ timp de o lună.

Descriind moartea regelui că ‘momentul cel mai devastator pentru Tais’, prim-ministrul a spus: ‘El este acum în ceruri și va veghea asupra cetățenilor Thailandei de acolo.’

Regele Bhumibol a fost respectat pe scară largă în întreaga Thailanda, și gândit de mulți ca fiind de provenienţa divină.
Sute de persoane îndoliate s-au adunat în afara spitalului din Bangkok, unde acesta a murit.
Multe persoane aveau imagini ale regelui purtând haine galbene sau roz în onoarea lui.

‘Cum vă supravieţuii Thailanda fără tine, tată?’ strigă un singur om în dificultate.

‘Am pierdut unul dintre cei mai importanți oameni din viața mea. Simt că nu am făcut suficient pentru el’, a spus un altul.

Un oficial de la palat, vorbind mulțimilor din afara spitalului, a declarat că trupul regelui va fi mutat la Templul lui Buddha de Smarald din Bangkok în această vineri.

Leave a Reply