Iei pilule contraceptive? Ai mai multe şanse de a suferi de depresie! Femeile care folosesc pilule contraceptive au cu până la 70% mai multe şanse de a fi pe antidepresive, cu un număr și mai mare în rândul adolescenților.

Știrile se bazează pe date tocmai lansate de la cel mai mare studiu efectuat vreodată legat de efectele secundare legate de contraceptivele feminine. Mai mult de 1 milion de femei cu vârste între 15 şi 34 de ani, fără antecedente de depresie, au fost incluse în studiul european.

Cercetarea, realizată de Universitatea din Copenhaga şi publicată în revista medicală revizuita JAMA Psychiatry, a ajuns la concluzia ce multe femei au suspectat de ani de zile că există legături puternice între pilula şi depresie.

Deși poate părea evident că un medicament care are un impact asupra nivelurilor de hormoni poate avea un efect asupra starea de spirit, cercetarea, realizată în Danemarca, prezintă legături mai puternice decât unele pot fi de așteptat. Studiul său a peste un milion de femei cu vârste cuprinse între 15 şi 34 de ani, a constatat că cei care au luat pastila contraceptivă combinată are cu 23% mai multe şanse de a utiliza antidepresive decât cele care nu o fac. Această statistică a fost chiar mai mare pentru pilula progesteron (34%), plasturele (100%) şi inelul vaginal (60%).

Legătura a fost mai puternică la adolescenți: cei care utilizează contraceptive orale combinate au cu 80% mai multe şanse de a lua antidepresive. Punând alături un alt studiu recent, care arata procentul de fete adolescente care au avut probleme de sănătate mintală a crescut dramatic în conformitate cu un deceniu, aceasta este o statistică potenţial tulburătoare.

Leave a Reply