O înţelegere de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră mult mai puternice decât dioxidul de carbon a fost semnată de aproximativ 150 de țări.

Acest acord împarte țările în trei grupuri, cu termene diferite pentru a reduce gazele de fabrică de tip hidrofluorcarbonat, care sunt utilizate în frigidere, aer condiționat, unele inhalatoare şi spumă izolatoare.

Țările dezvoltate, inclusiv majoritatea țărilor din Europa și SUA, vor reduce utilizarea gazului cu 10% înainte de 2019, ajungând la 85% în 2036.

Mai mult de 100 de țări în curs de dezvoltare, inclusiv China, cel mai rău poluator din lume, va îngheța utilizarea acestui gaz până în 2024.

Un mic grup de țări, inclusiv India, Iran, Irak, Pakistan și unele state din Golf au negociat un început mai târziu, în 2029.

Aceste țări vor reduce utilizarea gazelor în mod treptat.

Grupurile de mediu spun că spera ca acordul, care a fost convenit în cadrul unei reuniuni din capitala Rwanda, Kigali, poate reduce încălzirea globală printr-o jumătate de grade Celsius până la sfârșitul acestui secol.

Durwood Zaelke, preşedinte al Institutului pentru Guvernare și Dezvoltare Durabilă, a declarat că acordul devine aproximativ 90% din drum acolo, cu o declarație din grupul său descriind-o ca fiind “cea mai mare reducere a temperaturii atinsă vreodată printr-un singur acord”.

Clare Perry, din Marea Britanie, lider al campaniei climatice cu Agenția de Investigații a Mediului, a declarat: ‘Compromisurile au trebuit să fie, dar 85% din țările în curs de dezvoltare s-au angajat la programul de pornire timpurie în 2024, care este o realizare foarte importantă.’

Leave a Reply