Un economist de la Harvard, Ken Rogoff, are o lungă listă de motive pentru care el este anti bani cash. El spune multe țări ar trebui să scape de cei mai mulți bani de hârtie în favoarea plăților electronice.

Dar un beneficiu posibil este ca el să nu-și petrece mult timp discutând despre sănătatea noastră.

După cum Rogoff susține în noua sa carte, ‘Blestemul Banilor,” bancnotele mari sunt utilizate în primul rând pentru evaziune fiscală și crimă. Ele nu ajută cei mai mulți oameni în a cumpăra alimente sau haine, achizițiile care sunt de obicei realizate prin mijloace electronice.

“Ce se va întâmpla este ca într-o zi banii cash se vor utilizează din ce în ce mai puțin și mai puțin în economia legală”, spune Rogoff pentru Business Insider. “Este deja cazul, și asta doar va continua.”

Dar, dacă am renunţa la banii lichizi în favoarea banilor electronici, există unele dovezi că aceasta ar putea avea efecte semnificative asupra stării noastre fizice şi emoţionale de bine.

Este un termen impropriu pentru a o numii “monedă de hârtie”, cel puțin în Statele Unite. Bancnotele sunt formate din 75% bumbac și 25% sintetic. Acest lucru face ca banii lichizi să fie extrem de absorbanţi pentru multe tipuri de bacterii pe care le întâlnim în fiecare zi, spune Chris Mason, un microbiolog la Universitatea Cornell.

“Hârtia este ca un mic burete care umbla peste tot,” spune Mason “și poate servi ca un ecou al bacteriilor și oamenii pe care i-a întâmpinat-a lungul timpului.”

Potrivit proiectului „Bani murdari”, un proiect de cercetare din 2014 condus de Universitatea din New York de biologul Jane Carlton, fiecare bancnotă conţine aproximativ 3.000 de tipuri de bacterii. Unele dintre aceste bacterii sunt inofensive, dar altele pot răspândi ADN-ul de la microbi rezistenţi la medicamente și agenți patogeni care cauzează infecții ale pielii și chiar şi ulcer gastric.

Leave a Reply