Deși poate părea evident că o excursie pe jos bună printr-o pădure sau pe munte poate curăța mintea, trupul și sufletul, știința descoperă acum că dacă faci drumeții se pot schimba de fapt creierul tău, în mai bine!

În afară de sentimentul aproape instantaneu de calm și mulțumire, care te însoțește în aer liber, drumețiile în natură se poate reduce reflectarea de sine. Mulți dintre noi de multe ori ne găsim consumaţi de gânduri negative, care ne scoat din bucuria momentului cel mai bun și ne conduce pe o cale spre depresie şi anxietate, în cel mai rău caz. Dar un studiu publicat recent în Proceedings al Academiei Naţionale de Ştiinţe a constatat că petrecerea timpului în natura scade aceste gânduri obsesive, negative, cu o marjă semnificativă.

Pentru a efectua acest studiu, cercetătorii au comparat modul de reflectare al participanților care au urcat fie printr-un mediu urban său mediu natural. Ei au descoperit că cei care au mers timp de 90 de minute într-un mediu natural au raportat niveluri mai scăzute de ruminație şi ei, de asemenea, au avut redusă activitatea neuronală în cortexul prefrontal subgenual, o zonă a creierului legate de boli psihice. Cei care au trecut prin mediul urban, cu toate acestea, nu au raportat o reflectare mai scăzuta.

Cercetătorii au remarcat faptul că un nivel crescut de urbanizare are o corelaţie strânsă cu cazuri crescute de depresie şi alte boli psihice. Luând timp pentru a ne îndepărta regulat din mediul urban și a petrece mai mult timp în natură, poate fi foarte benefic pentru bunăstarea noastră fizică şi psihică.

Un studiu realizat de psihologi Ruth Ann Atchley şi David L. Strayer a constatat că rezolvarea creativă a problemelor poate fi îmbunătățită drastic atât prin deconectarea de la tehnologie și reconectarea cu natura. Participanţii la acest studiu s-au izolat în natura timp de aproximativ 4 zile, timp în care nu li s-a permis să folosească nici un fel de tehnologie. Ei au fost rugați să îndeplinească sarcini care necesitau gândirea creativă și probleme complexe de rezolvare, iar cercetătorii au descoperit că performanţa privind rezolvarea sarcinilor a fost îmbunătățita cu 50% pentru cei care au luat parte la această excursie pentru drumeții fără tehnologie.

Leave a Reply