Imigranţii din Constanţa vor primi ajutorul altor imigranţi pentru a reuşi să interacţioneze mai uşor cu angajatii din instituţiile publice de la noi din ţară. Un număr de nouă străini, care deja s-au adaptat la stilul de viaţa din România, studiază în prezent cu scopul de a deveni mediatori culturali. Când vor fi familiarizaţi cu mersul lucrurilor la noi în ţară, aceştia îşi vor ajuta semenii sosiţi de curând să se integreze şi ei.

Soţii Shahout au ajuns în România acum un an, veniţi din Siria, dar le este, chiar şi după atâta timp, greu să se adapteze. Aceştia nici măcar pe fiul lor, în vârstă de 13 ani, nu l-au dat la şcoală, având ca scuză faptul că nu ştiau exact ce au de făcut.

‘A pierdut un an, dar acum trebuia să fie clasa a 7-a, a făcut curs de limba română, 40 de ore şi a luat o diplomă,’ a declarat mama copilului.

‘Ei sunt cooperanţi, drăguţi, dar nu ştim mai departe dacă merg la şcoală sau fac eforturi pentru a respecta drepturile pe care le au în România,’ a spus Mirela Ungureanu, şefa serviciului AJPIS Constanţa.

Tot din Siria a ajuns în România, încă de acum trei ani, şi Ahmed Badi. Acesta şi-a deschis o mică afacere, o măcelărie, în oraş, şi nu se prea descurca de unul singur. Acesta a avut însă noroc cu un prieten.

‘Am vorbit cu el, am mers la Camera de Comerţ, am rezolvat cu actele, cu tot şi după aceea la Casa de Asigurări totul a fost ok,’ a declarant Ahmed Badi.

‘Când m-am întâlnit cu refugiaţii ei nu ştiu engleza, pe nimeni şi am simţit cât ei suferă,’ spune Abdul Afteieh, un student.

Unii dintre ei au terminat deja cursurile pentru a fi mediatori culturali.

‘Eu mă mândresc că pot să fiu de folos la comunitatea din care fac parte,’ spuse Hanna Mohammad Baba, mediator.

Valoarea proiectului unde cetăţenii străini sunt învăţaţi să se adapteze şi să îi şi înveţe totodată pe alţii aflaţi în situaţii similar, a fost estimate la aproximativ 1,5 milioane de lei. Programul va fi implementat la început în oraşele Constanţa, Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Vaslui şi Tulcea.

Leave a Reply