Minerii din Myanmar au scos la iveală o piatră de jad imensa cu o greutate de 175 de tone și o valoare estimată la 170 milioane de dolari.

Potrivit BBC, piatra aproape translucida verde măsoară 4,3 metri în lăţime și la 5,8 metri în lungime, şi a fost descoperită într-o mină în statul Kachin, în partea de nord a țării.

Se estimează că în jur de 70 la sută din cel mai bun jad din lume provine din Myanmar (cunoscut anterior ca Birmania), cu industria reprezentând aproximativ jumătate din produsul intern brut al țării.

Este neclar dacă vre-o piatră de această dimensiune a fost găsit înainte, dar este în aceeași ligă ca și alte minuni geologice, cum ar fi al doilea cel mai mare diamant din lume, care a fost găsit anul trecut şi un diamant violet rar, pe care minerii l-au descoperit recent în Australia.

Deși cei mai mulți dintre se referă la jad ca la o piatră simplă verde, ea se referă de fapt la două tipuri similare, dar diferite structural, de rocă metamorfică: jadeit și nefrit.

Jadeitul este mai frecventă în Myanmar și este probabil din ceea ce această piatră este făcută din, cu toate că nu va fi definită până când compoziția să chimică nu va fi analizată mai amănunţit. Ambele tipuri de piatră pot fi clasificate ca pietre de jad pentru bijuterii.

În forma să netăiata şi netratata, verdele vibrant al pietrei este greu de a se vedea, și arăta ca o stâncă destul de obișnuita, plictisitoare, cu o tentă de verde ușor închis.

Leave a Reply