Klaus Iohannis, preşedintele României a declarat miercurea aceasta pentru Adevărul Live, că îşi va menţine condiţia care prevede ca premierul care urmează să fie desemnat să fie o persoană fără condamnări penale la activ, spunând că până şi agenţii de pază aduc cazier la angajare, deci este „inimaginabil” ca ţara noastră să fie guvernată de cineva cu condamnări la activ.

„Cu toţii am citit că se fac angajări pentru paznici sau pentru agenţi de pază, cum se spune mai nou. Păi, iată, de fiecare dată când se angajează agenţi de pază prima condiţie e să nu aibă cazier, adică să nu fie penali. Păi, cum ne imaginăm că ţara va fi păzită de unul cu dosar penal? Este absolut inimaginabil, este o condiţie minimală şi nu am absolut deloc de gând să renunţ la ea”, a declarat şeful statului.

El a dat de înţeles că aceasta este „o condiţie fermă” în discuţia privind desemnarea politicianului care va îndeplini postul de premier după alegeri, subliniand însă ca declaraţiile nu au nici o legătură cu vre-un partid anume, ci ca „problema” lui este cu cei care „se erijează în conducători”, chiar dacă nu îndeplinesc minimele condiţii.

Preşedintele a mai adăugat că nu el nu vrea ca premierul să fie „o persoană care să îi fie prieten”, ci mai degrabă un om care să aducă garanţia că ar putea forma un „guvern serios”.

”O astfel de persoană căutăm cu toţii, până la urmă”, a  mai afirmat Iohannis.

Hans Klemm, ambasadorul SUA, a afirmat într-un interviu pentru News.ro, că ar susţine „pe deplin” mesajul pe care preşedintele Klaus Iohannis l-a transmis de curând, conform căruia nu va pune în funcţia de premier un om condamnat pentru corupţie, felicitându-l totodată pe şeful statului în ajutorul său în lupta anticorupţie.

Leave a Reply