O proteină care este secretată de un vierme parazit a suprimat astmul la șoareci, oferind astfel speranța că un nou tratament împotriva alergiilor sau a bolilor autoimune la oameni ar putea să apară, a relatat AFP.

În studiul acesta, care a fost publicat miercuri de către revista americană ‘Science Translaţional Medicine’, forma recombinată proteinei respective, denumită AIP-2, se găsește în ankylostom, care este un parazit intestinal, a fost recent testată cu succes.

Rozătoarele tratate cu ajutorul aceastei protein au demonstrat o rezistență faţă de reacțiile inflamatorii provocate de aşa numiţii acarieni, fiind un alergen ce poate declanşa de cele mai multe ori crizele de astm.

După ce au testat-o şi pe celulele umane astmatice în laborator, se pare că s-au obţinut aceleași efecte de rezistență la inflamare.

‘Aceste rezultate sunt încurajatoare deoarece demonstrează că suntem mai aproape de punerea la punct a unui tratament printr-un simplu comprimat pe care îl putem verifica prin teste clinice, nu doar împotriva astmului ci și împotriva altor maladii inflamatoare și autoimune,’ au evidenţiat oamenii de ştiinţă de la Institutul australian de sănătate și medicină tropicală (AITHM) precum și de la Universitatea James Cook situate în Cairn.

Lucrările acestea se bazează pe studii precedente care au fost realizate de AITHM pentru dezvoltarea tratamentelor care să lupte cu Boala inflamatorie cronică a intestinului gros (MICI). Chiar dacă MICI și astmul nu au patologii chiar asemănătoare, acestea au totuşi  în comun o deficiență a sistemului imuntar care poate provoca reacţii inflamatoare excesive, după spusele dr. Severine Navarro, imunolog la Universitatea James Cook, fiind unul din autori importanţi ai studiului.

Leave a Reply