Pentru întâia oară, oamenii de ştiinţă au reuşit să reconstruiască ruta prin care temutul virus HIV a ajuns în Statele Unite, pornind din Caraibe, acum mai bine de 40 de ani, prin 1970. Mai mult decât atât, aceştia au descoperit că persoana care a fost acuzată de acest lucru, canadianul Gaëtan Dugas, era de fapt nevinovat.

În anul 1984, Dugas era considerat principalul responsabil, dar, cercetările ulterioare, dovedesc faptul că virusul a ajuns în Statele Unite chiar cu un deceniu înainte ca omul să fie acuzat.

Unul dintre oamenii de ştiinţă care au participat la studiu, Michael Worobey, a declarat că: ‘Nimeni nu poate fi învinuit de difuzarea acestui virus din moment ce nimeni nu ştia de existenţa sa. Modul în care acesta a fost adus din Caraibe în Statele Unite este o întrebare care încă  îşi caută răspunsul. Este foarte probabil să fie adus de o persoană de naţionalitate diferită.’

Bineînţeles că Gaëtan Douglas nu a fost nicidecum prima sau singura persoană din State care a fost  infestată cu acest virus, asocierea acestuia ca fiind Pacientul 0 fiind una eronată.

Pentru a descoperi, de fapt, apariţia acest virus, omul de ştiinţă Worobey, împreună cu echipa sa de cercetători din SUA, Marea Britanie şi Belgia au elaborat o nouă tehnică care să reconstituie cronologia HIV, grupa M, subgrupa B, fiind cea mai întâlnită tulpină a virusului în zona occidentală.

Cercetătorii au adunat mai mult de 2.000 de probe de ser care au fost colectate de la bărbaţi americani, în perioada anilor 1978 şi 1979, reuşind astfel să reconstituie genomul intact al tulpiniei virusului.

Datorită studiilor acestora, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că acest virus a ajuns în Caraibe tocmai din Africa, prin anul 1967, iar din Caraibe la New York în anul 1971, că mai apoi să ajungă din New York tocmai în San Francisco în anul 1976.

Chiar şi cu toate acestea, ei nu au reuşit să îşi dea seama de felul în care virusul a ajuns din Caraibe în New York. Cercetătorii au declarat că a învinovăţii o singură persoană de faptul că a adus acest virus, care a dus la moartea a aproximativ 35 de milioane de personae, nu este o soluţie. Bărbatul a fost numai una din miile de oameni infectaţi cu acest virus, chiar înainte ca acesta să fie descoperit.

Leave a Reply