Președintele Obama a comutat sentințele a 98 de deținuți joi, continuând eforturile sale de a elibera deținuți federali condamnați la închisoare pentru infracțiunil severe legate de droguri non-violente. Aproape jumătate din grup – 42 de persoane – au fost condamnați la închisoare pe viață.

Cel mai recent anunţ ridică numărul total de deţinuţi comutați de acesta la 872, în timpul său în biroul oval. Acest total depășește cu ușurință numărul combinat de comutați pronunţaţi de cei 11 predecesorii ai săi, care au graţiat un total de 715 de deţinuţi în timpul mandatelor lor.

Obama a criticat efectele sentinţelor severe impuse în toiul războiului împotriva drogurilor. În timpul unui discurs  ţinut anul trecut, președintele a declarat că sistemul de justiție penală în Statele Unite a fost ‘nu la fel de frumos pe cum ar fi trebui să fie”, adăugând că “încarcerările în masă fac ca țara noastră să fie mai rea, și trebuie să facem ceva în legătură cu asta.”

Într-un post pe blogul sau, consilierul Casei Albe, W. Neil Eggleston. a scris că cei 98 de bărbați și femei graţiaţi joi au demonstrat că merita şansa de a-şi reconstrui viața în afara închisorii.

“Deși a existat multă atenție acordată numărului de comutații emise de către președinte, la bază, trebuie să ne amintim că există povești personale în spatele acestor numere”, a spus el. “Acestea sunt persoane – dintre care mulți au făcut greșeli la o vârstă fragedă – care au lucrat cu sârguință pentru a se reabilita în timp ce au fot încarceraţi . . .  Pentru cei 42 de indivizi condamnați inițial la închisoare pe viață, știrile de astăzi vor avea o greutate specială când ei vor afla că vor fi în măsură să se întoarcă la familiile și comunitățile lor.’

Leave a Reply