Mai bine de un secol, motivul real pentru care pictorul Van Gogh a hotărât să îşi taie urechea a fost un total mister.

Una din cele mai cunoscute teorii care a fost vehiculată a fost cea care spune că pictorul a făcut gestul extrem datorită unor certuri cu Paul Gauguin, un alt artist celebru.

Aşadar, teoriile cercetătorilor au indicat faptul că, de fapt, acesta şi-a tăiat urechea imediat după vestea cum că fratele lui, Theo, fiind şi cel care îl susţinea din punct de vedere financiar, ar fi urmat să se căsătorească, relatează The Guardian .

Această veste l-a tulburat pe Van Gogh, căruia îi era frică de faptul că fratale sau nu va mai avea posibilitatea de a-l susţine financiar şi că apropierea de el nu va mai fi că până în momentul respectiv.

Până în prezent, însă, lumea a crezut că Van Gogh a aflat vestea abia după ce şi-a retezat urechea. Dar, scriitorul Martin Bailey a studiat mai amănunţit ceea ce s-a întâmplat, noua să teorie fiind prezentată în cartea ‘Studio of the South’.

Dovezile care au fost descoperite ar indica faptul că artistul a aflat printr-o scrisoare primită de la fratele său, în ziua de 23 decembrie 1888. În perioada aceea, Van Gogh încerca să devină un artist renumit, nereuşind însă să vândă vreo pictură, din cauza aceasta având nevoie de susţinerea financiară din partea fratelui său.

Van Gogh a fost un pictor post-impresionist a cărui activitate, notabila pentru frumusețea sa, emoţie şi culoare, a fost puternic influențata de arta secolului 20. El a luptat cu boli psihice și a rămas sărac și aproape necunoscut pe tot parcursul vieții sale. Van Gogh a murit în Franța, la 29 iulie, 1890, la vârsta de 37 de ani, din cauza unei răni auto-provocate prin împuşcare.

Leave a Reply