Starea de urgenţă decretată de preşedintele turc Recep Tayyip pare că nu se mai termină. După ce a ordonat autorităţilor să aresteze mii de funcţionari publici, liderul de stat a luat la puricat sediile televiziunilor şi redacţiile unor publicaţii importante din ţară printre care şi Cumhuriyet.

Potrivit CNN Turk, ofiţerii turci l-au reţinut chiar pe redactorul şef al ziarului, Murat Sabuncu. După ce l-au condus pe acesta într-un vehicul al poliţiei, grupul de poliţişti au mai arestat încă 13 angajaţi ai trustului.

Deşi au arestat aproape jumătate de redacţie, autorităţile din Istanbul nu se opresc aici. Ancheta iniţiată de acestea îi vizează de fapt pe CEO-ul ziarului Akin Atalay şi unul dintre cei mai apreciaţi jurnalişti ai trustului, Guray Oz.

Nimeni nu ştie cauza exactă a acestui raid, deoarece autorităţile au refuzat să ofere detalii legate de valul de arestări.

Singura ‘clarificare’ făcută de poliţişti a fost faptul că raidul face parte din ancheta puciului eşuat, care a avut loc pe 15 iulie.

Luna trecută, starea de urgenţă a fost prelungită cu încă 90 de zile, în timp ce raidurile şi arestările efectuate de poliţişti în marile oraşe ale Turciei continuă.

În timp ce 32.000 de persoane au fost plasate în arest, nu mai puţin de 100.000 de funcţionari din învăţământ, sistemul medical, serviciul naţional de securitate şi sistemul juridic au fost concediaţi şi supuşi unor investigaţii amănunţite.

Potrivit presei internaţionale, fiecare cetăţean turc bănuit că ar avea cea mai neînsemnată legătură cu academicianul turc Fethullah Gulen va răspunde în faţa autorităţilor.

Leave a Reply