Alegerile prezidenţiale din USA de anul acesta din noiembrie ar putea fi cele mai scumpe alegeri înregistrate vreodată.

Centrul Open Secrets for Responsive Politics proiectează faptul că unii din candidați, partide și grupurile externe ar fi putut să cheltuie cumulat 6,6 miliarde de dolari, până la 8 noiembrie, când vor fi ajustate pentru inflație, ar depăşi cu 86,500,000 de dolari în plus faţă de ultimul ciclu prezidențial. Centru a constatat că grupuri din afară care ar trebui să lucreze în mod independent de candidați sunt folosite la transferuri de sume mari către Casa Albă și Congres.

Ziua alegerilor este la doar două săptămâni, iar votul este deja în curs de desfășurare în mai multe state. Candidatul republican Donald Trump este depăşit de două cifre în unele sondaje naționale, iar sondajele din mai multe state cruciale arată ca democrata Hillary Clinton este înaintea rivalului ei în sondaje. În același timp, există speculații ca în unele state bastion republicane, inclusiv Arizona şi Texas, ar putea să se răzgândească mai multe persoane şi vo alege un democrat pentru prima dată în ultimele decenii.

Candidații la președinție până în prezent au cheltuit mai mult de 1.130.000.000 de dolari, comparativ cu 913 milioane de dolari în acest moment în 2012. Campania lui Trump a recunoscut că a rămas în urma lui Clinton în privinţa cheltuielilor.

Estimările grupului se bazează pe comparații între activitatea de pe 30 septembrie 2012 și activitatea totală pentru campaniile din trecut.

Este poate cea mai scumpă campanie prezidenţiala existentă până acum, dar este de asemenea şi cea mai controversată.

Leave a Reply