Liderul Republicii Populare Chineze le-a ordonat autorităţilor şi civililor să omoare toate vrăbiile deoarece necuvântătoarele mâncau prea multe cereale.

Aceasta ‘campanie’ a fost iniţiată în China în 1958 iar regretatul lider era de părere că aceste păsări reprezentau un pericol veritabil pentru economia statului.

Măsură extremă abordată de Mao Zedong a generat un adevărat dezastru naţional. Din cauza gestionării improprii a dezastrelor naturale din China, nu mai puţin de 45 de milioane de inhabitanţi au murit de foame.

Cele 600.000.000 de vrăbii ucise de chinezi a condus la creşterea alarmantă a numărului de insecte. Crezând că uciderea în masă a păsărilor va proteja economia naţională, Mao a constatat că efectul advers a distrus culturile.

Vrăbiile se hrănesc printre altele şi cu insecte, în special lăcuste. După ce au eliminat orice urmă a acestei necuvântătoare, invazia de lăcuste a distrus culturile de cereale.

Producţia de cereale din majoritatea zonelor rurale a fost distrusă de insecte, generând astfel o foamete la nivel naţional. Numărul persoanelor care au murit la vremea aceea a fost de 78 de milioane.

Marea Foamete reprezintă un subiect dureros pentru chinezi, care preferă să reprime amintirile legate de acea perioadă. Văzând dezastrul pe care l-a provocat, Mao a oprit campania de executare a vrăbiilor. Potrivit poporului chinez, situaţia era atât de gravă încât părinţii îşi mâncau proprii copii sau invers. Insă, cu toate acestea, producţia a putut fi cu greu îmbunătăţită, iar culturile de orez au rămas, în continuare, în declin.

Leave a Reply