Un număr de aproximativ 60 de copii care prezintă nevoi speciale au fost luaţi de lângă familiile lor, fiind preluaţi de către Protecţia Copilului Buzău pentru că instituţia să poată să deconteze cheltuielile necesare pentru internat şi cantină. Părinţii copiilor au aflat de la judecători faptul că nu mai au dreptul de a-I lua pe copii acasă atunci când doresc.

După cum spune legea, plasamentul în regim de urgenţă poate fi una din cele mai aspre măsuri pe care statul o poate lua, decizia fiind luată doar în unele cazuri grave, că atunci când un copil este abuzat, abandonat sau neglijat, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul de faţă.

Cei 65 de copii din Buzău, surdo-muţi sau nevăzători, au ajuns să fie preluaţi de către stat numai din motive de birocraţie, a informat postul de televiziune TVR.

În acest fel, după un control efectuat de Curtea de Conturi, s-a constatat faptul că cheltuielile necesare pentru cazarea şi masa micuţilor care dorm şi învaţă în cadrul Liceului special din Buzău nu au cum să fie decontate legal decât în cazul în care ei sunt preluaţi de către Direcţia de Protecţie a Copilului.

Ca urmare, ca să poată primii banii, şefii acestei instituţii au emis un ordin prin care se hotăra despartiea în acte a acestor copii de familii.

‘Cea mai mare tâmpenie posibilă care mi s-a întâmplat vreodată în viaţă (…) Eu îi aduc săptămânal aici (…) Nu sunt lucruri normale. Sunt interese băneşti,’ s-a plâns unul din părinţii copiilor de la postul de televiziune citat mai sus.

După ce a intrat în vigoare ordinul şi procedurile s-au derulat în continuare, părinţii copiilor au fost citaţi să se prezinte la tribunal pentru a explica de ce şi-au abandonat copiii.

‘Din ce am înţeles eu, eu m-aş fi dus, aş fi lăsat copilul la uşă ca pe câine şi ei mi-au luat acest copil de la uşă! Oare am făcut eu aşa ceva?!’ a declarat tatăl indignat al unui copil nevăzător.

Leave a Reply