Noua propunere legislativă depusă la Senat prevede o valoară lunară a alocaţiei de stat de 450 de lei, începând cu luna ianuarie a anului viitor.

‘Alocaţia de stat pentru copii în cuantumul stabilit va fi cheltuită defalcat: 30% pentru îmbrăcăminte, 30% pentru alimente, 25 pentru bunuri care contribuie la educaţie (cărţi, reviste, internet, computer, echipament sportiv), 15% tabere sau excursii educaţionale’, prevede propunerea depusă de un grup format din trei parlamentari.

Noua propunere a invocat un aspect extrem de alarmant al sistemului român de învăţământ. Potrivit unor sondaje realizate de institutului naţional de statistică Eurostat, nu mai puţin de 18% din elevii din România recurg, mai devreme sau mai târziu, la abandonul şcolar.

Cifrele sunt şi mai alarmante ţinând cont de faptul că 48% din copiii care decid să abandoneze studiile provin din familii nevoiaşe.

‘Copilul român trebuie să simtă că statul român este preocupat de viitorul lui, de educaţia, de sănătatea şi bunăstarea lui. (…) Statul român corelează alocaţia pentru copii cu indicele social de referinţă neschimbat de ani de zile. Acest fapt este în total dezacord cu practica europeană în domeniu, care stabileşte sume clare care nu se raportează la un indice neactualizat. Vedem aşadar cum alocaţia pentru copii protejează bugetul de stat în loc să vizeze cu adevărat interesul copilului şi să-i asigure suma necesară hranei lunare’, au declarat cei trei parlamentari care susţin legea.

Cei trei politicieni sunt senatorul Ionel Agrigoroaei şi deputaţii Bogdan Diaconu şi Marius Isăilă. Aceştia fac parte din Partidul România Unită.

Leave a Reply