Procuroarei şefe a DNA, Laura Codruta Kovesi, i-a fost înmânat, joi, titlul de Comandor al Ordinului Steaua Polară în cadrul Ambasadei Suediei din Bucureşti.

Distincţia i-a fost înmânată de către Anneli Lindahl Kenny, ambasadorul Suediei la Bucureşti.

La această ceremonie au mai participat şi ambasadorul american la Bucureşti, Hâns Klemm, precum şi Werner Hâns Lauk, omologul său german.

Înainte de a i se înmâna distincţia pentru “lupta susţinută şi curajoasă împotriva corupţiei din România”, procuroarea DNA a declarat că “Suedia constituie pentru noi un model de urmat în ceea ce priveşte combaterea corupţiei”, ea scoţând în evidenţă câteva atuuri ale sistemului suedez: “lipsa imunităţilor şi privilegiilor speciale, transparenta autorităţilor în ceea ce priveşte cheltuirea banului public”.

“Aceasta decoraţie onorantă reprezintă pentru mine o recunoaştere a eforturilor constante ale colegilor din DNA. Meritul meu este doar acela de a-i coordona”, a mai adăugat Kovesi.

Aceasta a asigurat că “toate presiunile şi încercările de intimidare nu au succes, noi continuăm la fel de persistent şi hotărât (…) munca noastră îi nelinişteşte pe mulţi care se credeau de neatins”.

Laura Codruta Kovesi este procurorul-șef actual al Direcției Naționale Anticorupție din România (DNA), o poziție ocupată de aceasta începând cu anul 2013. Înainte de asta, Kövesi a fost Procurorul General al României, pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

La data numirii în 2006, Kovesi a fost prima femeie și cel mai tânăr Procurorul General din istoria României. Ea este, de asemenea, singurul funcționar public care a deținut funcția de Procuror General pe toată durata mandatului său.

Leave a Reply