Pe seara de 14 noiembrie anul acesta, luna va putea fi văzută la distanţa cea mai apropiată de Terra, precum a fost în trecut în luna ianuarie în anul 1948.

Luna va putea fi văzută cu până la 14% mai mare şi va fi mult mai strălucitoare, cu aproape 30% faţă de cum este în mod normal. Evenimentul se va mai întâmpla şi pe data de 24 noiembrie în anul 2034.

După cum explică experţii de la NASA, deoarece Luna are o orbită eliptică, o anumită parte a acesteia, numită dealtfel perigeu, se va afla cu 48.280 de kilometri mai aproape decât cealaltă de Pământ. Când Soarele, Luna şi Pământul se vor alinia, cu Luna orbitând în jurul Pământului, evenimentul mai numindu-se şi “syzygy”. Când se petrece acest lucru,  partea perigeului fiind înspre noi, şi Luna fiind în partea opusă a Pământului din partea Soarelui, vom obţine ceea ce se mai numeşte şi syzygy-perigeu.

“Luna plină ce va apărea în această zi nu doar că va fi cea mai mare Lună a anului 2016, ci şi cea mai mare care a putut fi văzută de la începutul secolului XXI”, a afirmat NASA.

Felul în care va putea fi observată depinde foarte mult de locul în care te situezi. Deci, dacă o persoană se va afla într-o zonă înconjurată de multe clădiri, pentru a face o comparaţie, sunt toate şansele să poţi să vezi că Luna va avea dimensiuni mai mari.  Dar, dacă Luna va fi observată dintr-un punct aflat aproape de linia orizontului, se va crea ceea ce se mai numeşte “iluzia Lunii”:  momentul în care Luna este la orizont.

Dacă plănuiţii să observaţi Luna în seara de 14 noiembrie, trebuie să vă asiguraţi că vă veţi afla într-un loc întunecat, undeva departe de luminile oraşului.

Leave a Reply