Rețeaua de monitorizare a TurkeyBlocks a detectat restricții privind accesul la mai multe servicii mass-media sociale precum Facebook, Twitter și YouTube în toată Turcia începând de vineri 04 noiembrie 2016, fiind în curs de desfășurare de vineri dimineața.

De asemenea, au fost detectate restricții cu privire la serviciul de mesagerie WhatsApp și Instagram, validarea reclamațiilor din partea utilizatorilor pe scară largă cu privire la serviciuul WhatsApp în Turcia – prima dată restricții la nivel național au fost detectate pe populară aplicație de mesagerie în ultimii ani.

Se crede că incidentul de a fi legat de reținerea mai multor lideri ai opoziției din partidtl politic HDP, însoțite de raiduri ale sediului HDP din Ankara.

Sonde de monitorizare a TurkeyBlocks au identificat o gâtuire la nivelul ISP ca sursa de încetiniri, cu majoritatea utilizatorilor de internet afectaţi în momentul măsurării. Închiderea a fost detectată pentru prima dată de compania naționala furnizoare de TTNET, Turkcell și, ulterior, la alte ISP-uri majore, cu utilizatorii de UyduNet și alți furnizori mai mici, care nu sunt încă afectate, la momentul scrierii.

Restricțiile pe internet sunt tot mai mult utilizate în Turcia pentru a suprima acoperirea mediatică a incidentelor politice, o formă de cenzură desfășurată într-un timp scurt pentru a preveni tulburări civile.

La începutul săptămânii, o închidere completă a internetului a restricţionat accesul a milioane de oameni în sud-estul Turciei, împiedicând relatarea, furnizarea de materiale medicale pentru pacienţi şi paralizând infrastructura.

Analiștii notează că ștrangularea socială media a fost pusă în aplicare în mod frecvent în urma situațiilor de urgență naționala cum ar fi atacurile teroriste pentru a cenzura mass-media și de a permite autorităților unui grad de control asupra a ce se întâmplă.

Leave a Reply