O parte a angajaţilor din cadrul departamentelor de Sănătate şi Educaţie vor putea primi un salariu mai mare. Măsură este propusă pentru a fi votată luni, în Camera Deputaţilor, care va fi forumul decizional.

Proiectul de lege va însemna că salariul de bază în învăţământ va urma să fie majorat cu 15 la sută, începând cu 1 ianuarie anul viitor. În acelaşi timp, va creşte salariul de bază pentru încadrare cu 25 de procente, vizând personalul Casei de Asigurări de Sănătate, începând cu luna decembrie anul acesta, au relatat cei de la Digi 24.

Mai mult decât atât, plata sporurilor menite personalului medical ar putea fi făcută anul acesta, nu la nivelul anului 2009. Măriri de până la 15 la sută vor primii şi angajaţii sistemului de asistenţă socială.

Creşterile salariale au fost aprobate în data de 1 noiembrie, de către comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor, atrăgând însă critici de la preşedintele României şi de la primul ministru.

Klaus Iohannis a vrut să atragă atenţia că “Parlamentul a ajuns într-o zonă populist-electoralistă, unde nu trebuia să ajungă,” precum şi că decizia de creştere a salariilor ar trebui să fie bine analizată înainte de a se lua o hotărâre, nu cum s-a procedat până acum, repede-inainte.

Acestea deoarece factura este uriaşă, bugetul pentru anul viitor neputând suporta aceste salarii mărite, premierul Dacian Ciolos văzând două scenarii probabile: ori se va creşte deficitul, ori se vor reduce investiţiile.

În cazul în care majorările salariale vor trece de plenul Camerei Deputaţilor, atunci măsură va trebui să ajungă şi pe masă preşedintelui.

De votul de luni va depinde şi greva de la Sanitas. Angajaţii sistemului sanitar au transmis faptul că în cazul în care deputaţii nu vor adopta mărirea lefurilor, atunci aceştia îşi vor continua protestele, cu toate că greva a fost declarată ca fiind ilegală de către Tribunalul Bucureşti.

Leave a Reply