Uniunea Europeană va trebui să creeze structuri militare care să fie la nivelul celor ale NATO, a propus Ursula von der Leyen, ministrul german al Apărării, în contextul în care Germania, Franţa, Italia şi Spania au pledat pentru politici comunitare de apărare, ce vor fi separate de Marea Britanie şi SUA.

‘In ultimii trei ani, am asistat la impulsuri importante de modernizare a capabilităţilor militare NATO pe fondul comportamentului Kremlinului’, a relatat Ursula von der Leyen în cadrul unuei conferinţe pe teme de securitate ce a fost găzduita de Uniunea Creştin-Democrată (CDU, centru-dreapta), din partea partidului cancelarului Angela Merkel.

‘Acest lucru a fost corect şi important, dar cred că trebuie să investim aceeaşi energie în modernizarea structurilor europene de securitate şi în politica de apărare a UE’, a mai adăugat Ursula von der Leyen, fiind citată de Reuters.

În încercarea de atenuare a eventualelor preocupări ale Statelor Unite şi Marii Britanii, Von der Leyen subliniază că suplimentarea capacităţilor militare europene va trebui ‘sa ţină cont de faptul că nu se poate dezvolta o concurenta’ între UE şi NATO, ‘ci ar trebui să colaboreze în mod complementar.’

Declaraţia dată de ministrul german al Apărării se va înscrie în cadrul unui număr de propuneri ce vizează crearea unei armate a Uniunii Europene.

În momentul în care Marea Britanie decisese să părăsească UE, Franţa, Germania, Italia şi Spania au pledat pentru o politică europeană când vine vorba de apărare.

Într-o scrisoare comună, cele patru state argumentează că Uniunea Europeană ar trebui să fie capabilă să răspundă crizelor militare externe fără ajutorul Statelor Unite, a notat Reuters.

 

Leave a Reply