Nicolas Constantin Paulescu s-a născut născut la 1869 în București şi a fost cel mai strălucit fiziolog român.

Omul de ştiinţă a efectuat cercetări revoluţionare în domeniul insulinei antidiabetice și lucrările sale antisemite au contribuit la amplificarea mişcării fasciste ‘Garda de Fier’ (1930-1941).

În timpul studenţiei Paulescu a dezvoltat o pasiune în domeniul artelor, științelor naturii, a fizicii și a chimiei.

În 1888 a plecat la Paris pentru a studia medicina, iar trei ani mai târziu a obţinut un post de medic rezident in cadrul Hôtel-Dieu de Paris.

Acolo a lucrat cu medicul francez Étienne Lancereaux, primul care a sugerat că diabetul zaharat are originea în pancreas și cu omul de știință francez Albert Dastre, care a studiat cu Claude Bernard, renumitul fiziolog care a descoperit rolul pancreasului în digestie.

În 1901 după ce a obţinut o diplomă în medicină și un doctorat în fiziologie la Universitatea din Paris, Paulescu a revenit în România, unde s-a alăturat facultăţii de medicină de la Universitatea din București.

Acolo, fiziologul a făcut progrese extraordinare în fiziologia experimentală și în 1903 a publicat cu Lancereaux Traité de Médecine o carte despre fiziologie.

Câțiva ani mai târziu, Paulescu a publicat o lucrare în care a descris o nouă procedură pentru îndepărtarea chirurgicală a glandei pituitare.

Între 1914 și 1916 acesta a lucrat zi şi noapte pentru a identifica substanța pancreatică activă iar medicul german Joseph von Mering a sugerat ca cercetările sale ar putea fi utilizate în tratamentul pentru diabetul zaharat.

În 1916, Paulescu a izolat substanţă numită de el ‘pancreina’ (insulina). Acesta a declarat descoperirea într-un ziar din ţară în 1921. După injectarea extractului în venele jugulare ale câinilor cu diabet zaharat, Paulescu a constatat că nivelurile anormal de ridicate de glucoză din sângele câinilor au revenit temporar la normal.

La scurt timp după terminarea experimentelor, el a fost chemat la serviciu în armata română.

Acesta a încetat din viaţă în iulie 1963.

Leave a Reply