Deşi este foarte puţin probabil, impactul cu un asteroid ar putea avea efecte catastrofale. Tocmai de aceea, ca să vadă felul în care se pot organiza mai bine în situaţia această ipotetică, experţii din cadrul NAŞA, fiind în colaborare cu Agenţia Federală de Management pentru Situaţii de Urgenţă, au organizat o simulare.

În acest fel, autorităţile pot lua în calcul un impact ipotetic cu un asteroid cu mai mult de 240 de metri lăţime, situaţie de urgenţă care ar presupune evacuarea zoni metropolitane din Los Angeles.

Simularea a fost făcută pe 25 octombrie, în El Segundo, California, cercetătorii din mai multe domenii adunând informaţii importante, ce vor putea fi analizate pentru îmbunătăţirea reacţiei într-un caz care ar putea fi real de acest fel.

Astfel de exerciţii sunt esenţiale, pentru că nu se ştie dacă un asemenea impact va avea loc vreodată, întrebarea fiind când va avea loc? Eventualele efecte ar fi extrem grave, din cauza aceasta autorităţile trebuind să ştie care ar fi cea mai bună reacţie posibilă în eventualitatea unei urgenţe de acest tip.

Conform scenariului ipotetic, impactul ar avea loc undeva în partea de sud a Californiei, undeva în anul 2020. Dacă asteroidul ar fi fost real şi ar observat abia acum, nu ar fi fost suficient timp pentru o misiune spaţială care i-ar devia traiectoria. Ca urmare, unică soluţie este evacuarea completă a populaţiei ce se afla în eventuala zona de impact.

O altă provocare cu care s-ar confrunta autorităţile în cazul unei catastrofe de acest fel sunt zvonurile şi informaţiile false care vor începe să se răspândească. Ele sunt foarte periculoase, pentru că toate persoanele implicate în operaţiunile de evacuare vor trebui să fie corect şi la timp informate.

Leave a Reply