NATO îşi vă întării forţele în Europa, un nou eşalon fiind gata să intervină în caz de agresiune a Kremlinului asupra flancului de est al Alianţei.

Într-un interviu susţinut exclusiv pentru ziarul Times, Jens Stoltenberg, secretarul-general al NATO, a declarat faptul că sute de mii de soldaţi ai Alianţei vor fi în alertă de grad înalt în contextul unor tensiuni între Occident şi Rusia.

Stoltenberg nu a spus cifrele exacte, dar un reprezentant permanent al Marii Britanii din partea NATO a indicat că este vorba de un număr de 300.000 de militari, având ca scop reducerea timpului de răspuns în eventualitatea unui atac, de la un număr de 180 de zile la cel mult 60 de zile.

Aceştia o să construiască un al doilea eşalon, după forţa cu care răspunde NATO, fiind deja crescută, în anul 2015, de la un număr de 13.000 la aproximativ 40.000 de militari. Chestiunea aceasta a fost deja discutată când s-au reunit miniştrii apărării ai statelor member, întrunire ce a avut loc în decursul lunii octombrie, precizează Stoltenberg.

‘Am văzut că Rusia a devenit mult mai activă în moduri extrem de variate’, si-a justificat Stoltenberg decizia. ‘Rusia a implementat o politică de dezvoltare militară pe termen lung; şi-a triplat în termeni reali cheltuielile cu apărarea începând din 2000; dezvoltă noi capabilităţi militare; îşi antrenează forţele şi foloseşte forţa sa militară împotriva vecinilor. Rusia foloseşte propagandă în Europa printre aliaţii din NATO şi exact acesta este motivul pentru care NATO răspunde. Răspundem cu cea mai mare întărire a securităţii noastre colective de la finalul Războiului Rece.’

Şeful NATO insistă asupra faptului că este important să se continue dialogului cu Kremlinul, cu toate că acesta a fost complicat având în vedere situaţia din Siria.

Pe lângă forţele multinaţionale ce vor fi desfăşurate în state baltice precum Polonia şi România, Stoltenberg a mai declarat că se va urmări şi îmbunătăţirea capacităţii cu care răspund cele 3 milioane de militari ai NATO.

Leave a Reply