Veştile bune nu încetează să apară pentru Vladimir Putin. La doar câteva zile după ce ‘amicul’ său Donald Trump a învins-o pe rivala Kremlinului Hillary Clinton iar trupele ruseşti mai au puţin până vor dobândi controlul absolut asupra Siriei, duminică, doi politicieni pro-ruşi au câştigat alegerile prezidenţiale în Moldova şi Bulgaria.

Cei doi preşedinţi oferă Moscovei doi noi aliaţi în lupta sa de a recâştiga influenţa în anumite regiuni ale Europei de Est, pe care o consideră ‘curtea sa’.

În timp ce guvernul rus este un victorios cât se poate de evident, marele pierzător al acestor evenimente recente pare să fie Uniunea Europeană.

În fosta republică sovietică, socialistul Igor Dodon a învins-o pe pro-europeana Maia Sandu cu un rezultat de 55,5%.

În Bulgaria, socialistul Rumen Radev a câştigat detaşat alegerile, determinând astfel demisia prim-ministrului Boiko Borisov.

Potrivit presei americane, rezultatele reprezintă o adevărată gură de aer proaspăt pentru cetăţenii moldoveni şi cei bulgari, care îşi doreau de mai bine de cinci decenii să îşi solidifice relaţiile cu vecinul lor din est.

‘Voi îmbunătăți dramatic relațiile dintre Moldova și Rusia’, a spus Dodon pentru The Wall Street Journal înaintea alegerilor.

‘Aceste relații sunt foarte importante pentru cetățenii țării.’

Atât Moldova cât şi Bulgaria au fost membre ale Pactului de la Varşovia, însă s-au apropiat de către Uniunea Europeană în ultimii ani.

Cu toate acestea, domnul Radev a subliniat necessitatea Uniunii Europene de a ridica sancţiunile cu privire la Rusia.

În Moldova, domnul Dodon vrea să revoce pactul cu UE și să reconstruiască legăturile comerciale cu Moscova.

Leave a Reply