Telescopul spaţial James Webb este cel mai mare telescop spaţial construit vreodată.

Odată lansat în spaţiu, echipamentul impresionant deţine capacitatea de a privi înapoi în timp cu 3,5 miliarde de ani, dezvăluind omenirii lucruri fascinante cu privire la crearea Universului.

În prezent, Webb se afla în baza NASA, în centrul spaţial Goddard din Maryland şi este cât se poate de aproape de etapa de finalizare şi totodată de etapa de lansare în spaţiu.

James Webb este de 100 de ori mai puternic decât predecesorul său, Hubble şi de trei ori mai mare ca şi dimensiune. Dimensiunea să impresionantă a reprezentat motivul pentru care a fost supranumit ‘Super Hubble’.

Acesta va fi supus unei serii de teste, menite să asigure echipa de cercetători că dispune de rezistenţă necesară pentru a face faţă condiţiilor rigide din spaţiu.

‘Timp de aproape două decenii, o echipă formată din mii de oameni au lucrat la construcţia celui mai mare telescop spaţial creat vreodată.’, a declarat un reprezentant al NASA pe canalul oficial de Youtube.

Testele iniţiate de experţi vor include, probe de agitare şi de zgomot, menite să simuleze condiţiile lansării în spaţiu şi nu în ultimul rând, teste criogenice pentru a simula temperaturile critice din spaţiu.

Componenta principală a telescopului ‘Super Hubble’ este ‘oglinda principala’, formată din alte 18 oglinzi hexagonale, care arată ca un puzzle gigant.

Puzzle-ul de oglinzi format din 18 componente va acţiona ca o singură structură. Lansarea telescopului gigant va avea loc în anul 2018.

Leave a Reply