Franța anticipează cine va fi următorul președinte

Cu patru luni înainte de alegerile prezidențiale în Franța, François Fillon este în mod incontestabil favoritul francezilor.

Potrivit unui sondaj realizat de Ifop pentru Journal du Dimanche, marea majoritate a francezilor (55%) anticipează victoria sa în cursa pentru Palatul Elysée.

Această viziune aparține în majoritate electoratului de dreapta (82% din susţinătorii Republicanilor), dar apare de asemenea și în rândul preferințelor alegătorilor de stânga (50%) şi printre cei ai Frontului Naţional (45%), publică agerpres.ro.

Majoritatea votanților francezi îl consideră pe François Fillon puternic şi hotărât: ‘54% consideră că Fillon are statura unui şef de stat; 47% cred că este capabil de reforme; 46% cred că aceasta îşi va onora angajamentele şi 59% că nu va ceda în faţa străzii.’

Cu toate acestea, Fillon se află în fruntea clasamentului pentru scrutinul prezidențial în preferințele a doar 28% dintre cei intervievaţi.

Conform măsurătorilor efectuate în cadrul aceluiaşi sondaj Ifop, circa 72 % dintre francezi (în creştere cu 9 puncte faţă de luna noiembrie) consideră că François Fillon nu este suficient de atent la problemele lor.

‘Şi mai semnificativ, programul candidatului suscită temeri pentru 62% dintre intervievaţi şi chiar în rândurile propriul său electorat (50% din simpatizanţii Partidului Republicanilor; în creştere cu 16 puncte în raport de la sfârşitul lunii noiembrie)’, a reflectat sondajul.

‘Dacă competenţa şi dimensiunea lui François Fillon nu lasă loc de îndoială, propunerile sale suscită anxietate, inclusiv în tabăra sa’, afirmă Frédéric Dabi, directorul general adjunct al Ifop, estimând că acesta ar trebui găsite metode de a calma electoratul francez.

Rămâne de văzut dacă viziunea francezilor va reflecta într-adevăr realitatea, însă până atunci mai avem de așteptat aproximativ cinci luni.

Leave a Reply