Tehnologie fascinantă: Printer 3D creează mostre de piele umană

O echipă de cercetători din Spania a inventat un printer 3D ce poate recrea pielea omului.

Specialiștii au născocit acum mai mulți ani această idee genială, însă nu au găsit până în momentul de față metodele potrivite pentru a face acest vis să devină realitate.

Însă, când toți credeau că speranțele s-au năruit, Societatea Internațională pentru Biofabricații a publicat un studiu ce demonstrează existența acestui device inovativ.

În momentul de față, dispozitivul se află încă în perioada de testare.

În Spania, persoanele care suferă de boli ale pielii sau alte asemenea traume vor fi supuși testelor, în urma cărora li se va aplica un strat de piele printată 3D.

Cum funcționează?

Printerul conține celule epiteliale și componente dermice, asemănătoare celor naturale, conținute de pielea noastră.

Potrivit studiului, aparatul își va dovedi eficiența în special asupra pielii persoanelor care suferă de boli cronice, cum ar fi cancerul.

Imprimanta de piele 3D va grăbi astfel procesul de vindecare.

Pentru a imita pielea, cercetătorii au folosit plasmă și alte componente dermice, obținute în urma unor biopsii.

Pielea „scoasă la imprimantă” va fi atât de asemănătoare cu pielea adevărată, încât va fi aproape imposibil pentru corpul pacientului să refuze transferul.

În viitorul apropiat, va fi posibilă și recoltarea de piele de la pacientul în cauză, precum și multiplicarea mostrei astfel încât pacientului i se va aplica propria piele, reciclată.

Pielea umană are însă o caracteristică înnăscută, fascinantă, și anume, aceea de a se regenera complet în aproximativ 3 săptămâni.

Inovația Bioink

Acest procedeu natural poartă numele de Bioink. Imprimanta nu face decât să accelereze regenerarea pielii. Timpul este astfel redus la 35 de minute. În doar câteva minute, imprimanta produce aproximativ 15 centimetri pătrați de piele.

Dacă testele vor fi concludente și totul va decurge așa cum este așteptat, imprimanta de piele 3D va fi disponibilă începând cu această vară.

Leave a Reply