O nouă țară ar putea apărea pe harta Europei, schimbând geografia pe care o cunoaștem. Insulele Feroe vor organiza un referendum anul viitor, pe 28 aprilie, în scopul de a schimba Constituția. Arhipelagul autonom din Danemarca doreste sa primeasca dreptul de autodeterminare

Proiectul de Constituție susține că oamenii din insulele Feroe ar trebui să fie consultați prin referendum cu privire la preocupări precum independența faţă de Danemarca sau unirea cu țara-mamă, precum și “aderarea la organizații internaționale”, cum ar fi Uniunea Europeană, a declarat prim-ministru, Aksel Johannesen. De asemenea, el susține că noul act fundamental îi va defini identitatea țării. Insulele Feroe vor fi oficial o națiune puternică, cu drepturi și obligații fundamentale care pot decide principiul de autodeterminare.

Şeful executivului este liderul unei coaliţii locale, formată din partidul social-democrat pe care îl conduce în prezent și alte două partide. Ambele formaţiuni, „Republica”, cu doctrina de stânga şi „Progresul”, cu viziuni liberale, sunt susţinători puternici ai independenţei.

Insulele Feroe, situate în Atlanticul de Nord, între Islanda, Scoția și Danemarca, au o populație de 50.000 și au devenit o țară autonomă în 1948, dar Ministerele afacerilor externe și apărării naționale sunt încă reglementate de Danemarca. Când ţara mamă a devenit membru al UE, insulele au decis să rămână în afara Uniunii Europene. Insulele Feroe se bazează din punct de vedere economic foarte puternic pe activităţi din pescuit, care totalizează aproape 95% din exporturi, dar și pe ajutorul financiar venit de la Copenhaga. Nu mai puţin de 68 de milioane de euro intră anual în bugetul arhipelagului de la guvernul danez.

 

Leave a Reply