Decizia a fost aprobată cu o majoritate covârşitoare miercuri, în Parlamentul European. Este vorba despre acordul CETA dintre Uniunea Europeană şi Canada, care presupune eliminarea a 98% din taxele comerciale dintre cele două entităţi.

Acordul a fost votat în şedinţă europeană de plen cu 408 voturi pentru, în timp ce 254 de parlamentari au votat împotrivă, iar 33 dintre aceştia s-au abţinut. Ridicarea vizelor pentru români era unul din punctele fierbinţi ale acestui act, fără de care nu s-ar fi putut ratifica.

Actul intră în vigoare de la 1 decembrie, atunci când cetăţenii din România vor putea călători fără vize pe teritoriul Canadei, însă va fi aplicat parţial începând cu data de 1 mai. Atunci cei care au mai fost până acum în Canada şi au deja o viza pe paşaport, nu vor mai fi nevoiţi să o reînnoiasca. Restul românilor vor trebui să aştepte încă 9 luni.

În timpul votului din Parlamentul European au existat şi voci care şi-au exprimat nemulţumirea în faţa clădirii din Strasbourg. Protestatarii spun că decizia de ratificare CETA este una antidemocratică, prea permisivă cu mediul şi cu multinaţionalele, dar şi că acest acord ar putea reprezenta un pericol pentru agricultură din spaţiul comunitar.

Actul a fost semnat iniţial anul trecut, la Bruxelles, iar în urma adoptării acestuia, România şi Bulgaria au obţinut eliminarea vizelor.

Justin Trudeau, primul ministrul al Canadei, s-a adresat Parlamentului European, fiind pentru prima dată când un şef al Guvernului canadian face acest lucru. Acesta a declarat că actul CETA trebuie privit ca un exemplu pentru viitoarele acorduri de natură comercială.

Leave a Reply