Sorin Ovidiu Vântu a fost condamnat definitiv, marţi, la 8 ani de închisoare în dosarul Fondului Naţional de Investiţii. Curtea de Apel Bucureşti a decis condamnarea omului de afaceri, după ce acesta a contestat sentinţa intiala data de Tribunalul Bucureşti, care îl condamna la 6 ani şi patru luni de închisoare.

În dosarul privind devalizarea FNI, instanţa l-a găsit pe Vântu vinovat de mai multe infracţiuni, printre care spălare de bani, infractiune care, din cauza specificităţii de forma continuata, i-a adus acestuia un spor de 3 ani de sentinţa, peste cei 5 decişi iniţial de Curtea de Apel. Odată cu sentinţa dată marţi, magistraţii au decis şi să menţină sechestru asupra sumei de aproape 13 milioane de dolari.

Sentinţa iniţială în acelaşi dosar a fost dată în urmă cu doi ani, atunci când judecătorii au dispus 6 ani şi 4 luni de închisoare, după ce l-au achitat de infracţiunea de instigare la delapidare. Omul de afaceri, însă, a făcut apel şi a obţinut mai mult cu aproape doi ani faţă de sentinţa iniţială, mai ales prin prisma faptului că, între timp, Codurile Penale au fost modificate.

Judecătorii au notat că prăbuşirea Fondului nu a fost cauzată de riscurile inerente activităţii, ci din cauza relaţiilor infracţionale pe care SOV le-a avut cu alţi inculpaţi, printre care şi Nicolae Popa, condamnat pentru delapidare şi înşelăciune.

Până la sentinţa de marţi, Sorin Ovidiu Vântu era deja condamnat definitiv în trei cazuri, executându-şi pedepsele, pentru dosarele PetromService, pentru şantajarea lui Sebastian Ghiţă, dar şi în celebrul dosar al favorizării lui Nicolae Popa.

 

Leave a Reply