Facebook poate crea standarde nerealiste pentru părinţi

Mulţi părinţi admit că pot face greşeli atunci când vine vorba de creşterea copiilor şi că perfecţiunea din viaţa de părinte este greu de atins.

Cu toate acestea, însă, cu cât o mamă va petrece mai mult timp pe Facebook sau pe alte platforme de socializare, cu atât va avea tendinţa de a compara stilurile de parenting şi de a avea aşteptări nerealiste de la viaţă.

Cercetătorii de Loyola University şi Brigham Young au realizat un studiu la care au participat peste 700 de mame şi au analizat modul în care acestea utilizează platformele de socializare. Proiectul, denumit  „iMom Project” a studiat felul în care acestea privesc postările prietenilor şi comparaţia pe care o fac cu propriul stil de parenting. De asemenea, cercetătorii au subliniat faptul că oamenii au tendinţa de a posta doar evenimente fericite şi cele mai bune versiuni despre viaţa lor de familie, ajutând astfel la construirea unei imagini false şi a unor aşteptări nerealiste de la copii, dar şi de la părinţi.

Specialiştii au mai afirmat că atunci când mamele văd pe Facebook poze impecabile cu alte familii au tendinţa de a se îngrijora cu privire la metodele lor de a-şi creşte copiii şi de a se întreba de ce pentru alţii totul pare atât de uşor, în timp ce ele se luptă zilnic cu provocările de a creşte un copil.

Acelaşi efect îl au reţelele de socializare şi asupra cuplurilor cu copii. Unele mame pot avea reacţii de frustrare atunci când văd că alţi parteneri se implică aparent în creşterea şi educaţia copiilor, în timp ce ele sunt cele care îşi dedică cel mai mult timp celor mici în familia din care fac parte. Specialiştii spun că aceste sentimente generate de fericirea nerealistă promovată pe reţelele de socializare poate duce la conflicte între parteneri, iar tendinţa mamelor de a se compara tot timpul cu familiile prietenilor sau apropiaţilor este una distructivă, care poate duce la depresie şi o stimă de sine scăzută.

Leave a Reply