Jumătate dintre români se tem că gadgeturile le pot fi controlate

Aproape jumătate dintre români sunt îngrijoraţi de faptul că cineva ar putea prelua oricând controlul dispozitivelor lor inteligente, ceea ce le poate slăbi siguranţa datelor personale, dar şi invadarea vieţii private, susţine un studiu recent comandat de compania Bitdefender.

Cercetarea a fost făcută pe baza răspunsurilor utilizatorilor de gadgeturi din şase ţări. Acestia au declarat că folosesc de la smartphoneuri, laptopuri şi tablete, smart TV-uri în mare parte, dar şi gadgeturi de o generaţie mai nouă precum ceasuri inteligente, camere de supraveghere, console de jocuri sau brăţări fitness.

Deşi respondenţii au declarat că au cumpărat gadgeturile pentru confort şi pentru ideea de a-şi uşura viaţa de zi cu zi, aproximativ 43% dintre ei îşi fac probleme privind gradul de securizare a dispozitivelor şi de faptul că cineva ar putea avea acces mult mai uşor la datele lor personale, financiare sau la viaţa privată. Un sfert dintre ei sunt îngrijoraţi de faptul că un necunoscut ar putea să monitorizeze sau să înregistreze atât video cât şi audio tot ceea ce se inatmplă în locuinţă sau în camera copilului, spre exemplu.

Temerile respondenţilor au şi un corespondent în realitate, având în vedere că multe dintre device-urile conectate la internet prezintă vulnerabilităţi comune, care pot fi uşor accesibile unui hacker experimentat.

Cercetarea mai arată două tendinţe îngrijorătoare ale românilor privind securitatea datelor pe internet. Aceştia nu îşi actualizează la timp sistemul de operare, din motive care ţin fie de lipsa de timp, fie de necunoaştere, iar obiceiul parolei unice încă mai există în România. Un sfert dintre români folosesc aceeaşi parolă la toate conturile, în timp ce 30% dintre ei folosesc câteva parole, pe care le rotesc permanent între conturi.

 

Leave a Reply